by
on
under
Permalink

Börja filma

movie-production-clapper-and-film-tins-on-white

Att filma är en populär hobby som har funnits lika länge som själva filmkameran om inte längre. Oberoende om du ska filma en komedi, actionfilm eller en dokumentär så börjar allt med en idé och med filmning kan du göra denna idé till verklighet. Det kan dock vara svårt om man är ny inom området och inte riktigt vet vars man ska börja. Nedan hittar du några tips på vad man kan tänka på om man är intresserad av att börja filma.

Det första man bör tänka på är att hitta en kamera att filma med. Det man kan tänka på är att man inte behöver den dyraste mest avancerade kameran när man precis börjat, det är bättre att köpa en billigare variant till att börja med och sedan när man har filmat ett tag kan man börja fundera på att köpa bättre grejer. Billiga kameror är också ofta enklare att använda för nybörjare då de inte är lika avancerade. För att hitta det bästa erbjudandet på kameror så kan man kolla på sidor som har ett stort utbud online.

Sedan är det bara att börja filma. En sak som är bra att tänka på är att man kan gärna spela in lite extra film före och efter tagningen så att man inte missar något. Detta kan man senare redigera bort. När man sedan har filmat färdigt är det dags för efterarbetet, mer känt som redigeringen. Det finns flera olika program man kan använda för att redigera filmer, den vanligaste av dem är antagligen WMM (Windows Movie Maker) då denna är helt gratis. Andra program som man kan använda för att redigera filmer kan vara Sony Vegas eller Adobe premier. Dessa program är lite mer avancerade och har tillgång till fler redskap och verktyg som kan underlätta redigeringen.